uto. feb 19th, 2019

Ples salsa- SO „Latina Blanka SM”

Салса је врста плеса. Реч „салса“ значи „сос“, а настала је у Њујорку у недостатку израза за нове плесове који су се појавили у том граду. Термин „салса“ се користио за цео спектар различитих карипских плесова: румбусон монтуномамбоча-чаданзонпленубомбумеренге итд. Касније се тај израз употребљавао за новонастали плес, који је данас познат као „салса“.

Постоје многи стилови салсе: кубански, порторикански, колумбијски, Њујорк, Л. А. и други.Cалса се игра уз музику од осам тактова, који су подељени на два дела од по четири такта. Од та четири такта, салса обично користи три, док је један такт пауза. Међутим, на тај један такт може да се одигра теп, кик итд. Музика обично подразумева компликован и брз ритам удараљки.

Салса музика је спој традиционалних афричкихкубанских и других латино-америчких ритмова који су пренети са Кубе и Порторика до Њујорка током миграција, негде између 1940-их и 1970-их година. Постоје подељена мишљења да ли је салса настала на Куби или у Порторику. На оба острва то је главни плес и познат је широм света. Плесни кораци који се играју у кубанској салси потичу од кубанског сона, али су на њих имали утицај и други кубански плесови, као што је мамбоча-чагуарачачангуирумбајамбу и други.

Појам друштвени плес означава да се у школама плеса он учи на рекреативном нивоу, али је зато најзаступљенији на забавама и плесним вечерима. Код нас је салса већ постала својеврсни бренд па се не каже да „идем на плес“ већ на „салсу“, или „не идем на плесно вече“ вец на „салса журку“.

Сами ови термини су помогли да се код нас превазиђу одређене предрасуде у вези плеса, посебно код мушкараца, тако да на салси има поред девојака, и велики број мушкараца. Остало је допринела сама салса.

Салса је у суштини веома једноставан плес састављен од шест корака на осам музичких бита. Када се добро савладају и увежбају ти основни кораци, а самим тим и ритам, онда је учење разних фигура веома једноставно. Девојке чак не морају све ни да их знају већ треба да науче да добро прате партнере.

Иако се Салса у Сремској Митровици плеше од 2010 године SO „LATINA BLANKA SM” је почела са радом 2012 године. За кратко време постигла је бројне успехе. Иако је ту било и државних и светских одличја, ипак као највећи успех у клубу наводе популаризацију Салса музике. Организатори су бројних манифестација током лета, а прошле године је посебно био запажен наступ српско- кубанског бенда „ Salsa Y Punto“.

Podeli